beats by dre cheap

Povratak u buduńánost

"Radim sto nitko nije, i sto nitko nece, obigravam cemernu Bosnu, ni za sebe ni zbog sebe, zato da i ovaj puk progleda i narodom se osjeti, da spozna i sto je bio i sto jest, i gdje i s kim mu je mjesto i sudbina. Gonim ovu svoju coravu bracu da pregnemo zajedno i da se prodjemo sitnih, tricavih pakosti i zavidnosti, a oni ovako'. Ni Turcinu ne bi vise smetalo nego njima! Umjesto da pregnemo... ali ne! (...)

Knjiga ne citaju, a opet sve znaju, i ne daj Boze traziti od njih kakav argumentum, oni odmah graknu: I mi smo skole ucili, i po cemu bi ti bio pametniji? A i znamo se: dok smo mi ucili ti si bunu dizao. (...) Po ovakvima zauvijek bi ostalo da o nama stranci brigu brinu: netocno, krivo, povrsno i s pola srca. A i kako bi. A, ono malo prijatelja s kojima se pazim, i koji ne misle da je ludo to sto radim, kriju se u se da ne izgube obraz s Jukiceva prijateljstva. I ne mogu im ni zamjeriti: ovim putem covjeka ne mozes natjerati silom, Ili hoce ili nece! A, ako hoce, onda mora pelin piti i cemer srkati. I to - sam!

Ali, prijatelja ne dam! Ono sto ih je neka ih je i malo, ali je do smrti! Kome sam po cudi, i kome je ono sto mislim po cudi, taj me ne moze zabaciti sve i da hoce. Jer bi sebe zabacio! A smutljivci i poprdulje nek' se kote i mnoze; jaca je saka jakih nego tusta klimavih i malodusnih! (...)

Ovo kako mi zivimo nece biti da bi bilo moguce i u najmanje uljudjenoj zemlji Evrope. Jedan puk - sitan, malen, cemeran, a tri vjere.Uprli smo oci u Zagreb i Beograd, ne bi li nam otamo prosvijetlilo..."

Putovanje Ivana Frane Jukica (Ivan Lovrenovic)

http://www.youtube.com/watch?v=nr5-fmPGFQ0

 

Novele o malim divovima i velikim patuljcima
http://kasaba.blogger.ba
09/11/2013 20:52